Ini adalah belog contest saya.. My personal belog as below.. Sila lah klik..

Masyimalo Heart

Thursday, February 17, 2011

"1st GA - I Lurve My Mum So Much..."

Nak join, klik banner..


Ni la emak kesayangan saya..

Sejak dah jadi saya dah jadi ibu nie, dah melalui sendiri perit jerih mengandung, bersalin.. skang baru saya faham knapa syurga itu di bawah tapak kaki ibu... Tugas ibu tu bukan setakat mengandung dan melahirkan je, tugas tu tak terhenti kat situ je.. Selagi namanye anak, selagi nyawa dikandung badan selagi tu la ibu akan tetap risau dan ambil berat pasal anak2 die..

Mak saya banyak berkorban untuk kami adik beradek.. Kalau disenaraikan pengorbanan ibu kite memang takkan habes walaupun dah panjang berjela.. Pengorbanan ibu yang paling utama melahirkan saya..

Mak saya cerita bukan mudah nak melahirkan saya, anak sulung dia nie.. 3 hari 3 malam tido kat sepital, menahan sakit contraction.. Sape yang dah melaluinye, tahulah sakit contraction tu macam mana azabnye... Memang tak tertahan2 la... Berdiri salah, duduk salah, baring salah.. Time tu memang rasa cam nak terkeluar segala isi perut ni ha... Aku leh bayangkan betapa seksanya mak menanggung sakit selama 3 ari, dengan keadaan dah turun darah lagi masa tu.. Tapi doc taknak buat apa2, selagi tak bukak pintu rahim takde apa2 yg doktor leh buat..

Setelah bertarung nyawa hampir 24jam barulah aku berjaya dilahirkan.. Tu pun aku kene dok ICU masalah paernafasan aku, masa tu mak memang sedih sangat la tengok keadaan aku, mak aku plak masa tu mengalami tumpah darah.. Dalam masa yang sama aku kene demam kuning, demam kuning aku memang terok sampai tahap kene tukar darah... Sebab bacaan kuning aku tak turun2...

Masa ni, mak yang masih lagi tengah sakit bersalinkan aku, tanpa pikir panjang terus offer nak bagi darah die.. Sebab aku perlu tukar darah, if not condition aku akan makin terok..

Bila mak cete bk kisah nie, aku dapat rasakan betapa besarnya pengorbanan mak masa tu.. Mak tak fikirkan keadaan die yang masih sakit dan belum stabil akibat tumpah darah tapi sebaliknya lebih risaukan keadaan aku time tu.. Mak sanggup pertaruhkan nyawa dia demi memastikan aku selamat dari sebarang masalah akibat bacaan kuning yang tinggi...

Aku sayang mak aku dunia dan akhirat walaupun kini aku dah bersuami..

tag
Nana
Dorin
Deena
Pinky Momma





1 comment:

LurvelyAmiera said...

thank join GA Miera..(^_^) sgt2x besar pengorbanan mak utk kite kan..wish you gd luck..(*_*)